Epoxy gietvloeren zelf aanbrengen

Handige technische knowhow over de bouw en renovatie van woningen

Is het zelf aanbrengen van epoxy gietvloeren een goed idee?
Epoxy is een thermohardende kunststof en komt tot stand door het mengen van twee componenten, het epoxyhars en de harder (veelal op basis van Amine). Door zijn enorme stijfheid, vloeistofdichtheid en sterkte, wordt epoxy inmiddels gebruikt in tal van industriële producten en toepassingen. Denk aan onderdelen van vliegtuigen, lakken voor auto’s en nog vele andere producten. Is het zelf aanbrengen van epoxy een goed idee? Kort antwoord, wel als u weet wat u doet. Als u weet hoe u veilig met epoxy kunt werken dan staat niks u in de weg om bijvoorbeeld een epoxy gietvloer aan te brengen in schuur of garage. Werk altijd met beschermende kleding en een gezichtsmasker. Tijdens het mengen van de twee componenten ontstaat er vaak een zeer pregnante lucht die schadelijk kan zijn voor de luchtwegen. Houdt kinderen en huisdieren op flinke afstand. In principe zult u de epoxy gietvloer in één werkgang moeten leggen. Dit betekent in feite dat u tussendoor niet even een uurtje iets anders kan gaan doen. Als epoxy eenmaal in gemengd, verhard het in een bijzonder rap tempo. Het aanmaken van de gietmassa is dus een continuproces en zal zorgvuldig moeten worden gedaan. Veel handiger is dus als u dit met z’n tweeën doet. De één mengt de harder en de epoxy, de ander gaat aan de slag op de vloer. Zo zorgt u voor een continue aanvoer van het product en de directe toepassing op de vloer.

Bestaande ondergrond voorbereiden
Afhankelijk van de staat van de ondergrond, kan het zo zijn dat u deze eerst nog grondig moet behandelen. In de handel bestaan er allerlei soorten primers. Let er wel op dat de desbetreffende primer het juiste product is voor het hechten van epoxy gietvloeren. Ook kan het noodzakelijk zijn dat u eerst de ondergrond grondig moet schuren zodat er een zeer vlak geheel ontstaat. Dit is vooral het geval bij verouderde en ruwe betonvloeren. Bij verontreinigingen van bestaande betonvloeren is het soms verstandig om deze eerst goed te vlamstralen.  Bij vlamstralen wordt een vlam met een temperatuur van zo’n 3000 ºc over de ondergrond getrokken. Als gevolg van de opgelegde thermosspanning tussen de hete toplaag en het nog koele, onderliggende materiaal splijt een laag van enkele millimeters dikte in kleine schilfers los. Vaak wordt deze techniek bij verouderde betonlagen toegepast om met een compleet schone ondergrond te kunnen beginnen. Vlamstralen is niet iets voor de hobbyist.

Verschil in kwaliteit tussen epoxyvloeren
De kwaliteit van epoxy gietvloeren staat of valt met de juiste voorbehandeling van de ondergrond, de stabiliteit van deze ondergrond en het gekozen product. Ook de vakkundigheid van de desbetreffende applicateur kan een hoop schelen. Het nadeel van epoxy is de grote buigstijfheid. De laag is gewoon keihard na uitharding en dus kunnen na verloop van tijd scheuren ontstaan als de ondergrond niet voldoende stijf en stabiel is. U zult zich twee keer moeten bedenken alvorens u een epoxy gietvloer gaat leggen in een oud schuurtje waarvan de fundering langzaam aan het verzakken is.